КАК ДА НАУЧИМ ДЕЦАТА НА ХИГИЕНА?

хигиена

Как да научим децата на хигиена?

Безспорно, родители най-добре от всички познават привичките и характера на своите деца и, разбира се, лесно могат да намерят подход към тях. Това е идеално. Но се случва между родител и дете да мине черна котка и да е невъзможно да се стигне до консенсус. Не става въпрос само за тийнейджърите, това може да се случи във всяка една съзнателна детска възраст.

Например, дете на възраст 5-6 години категорично отказва да си мие зъбите. И никакви разговори и уговорки не могат да помогнат. А в също време детето има „сложни отношения” с устната хигиена, кариесите властват и превземат все повече територия. Между другото, при децата те се развиват много по-бързо за разлика от възрастните.

И преди родителите да се опомнят, детето им е с „пълна с грижи уста” и е необходимо спешно да се заведе на зъболекар. И тук отново има проблем – страха от доктора и неговите машинки. В резултат на това родителят се предава и се съгласява с предложението на зъболекаря за лечение на зъбите по време на сън. За да не стигате до такива крайности, препоръчваме ви от най-ранна възраст да приучите детето си, по всякакъв положителен начин, да има голяма любов към устната хигиена.

паста

Събрахме за вас най-добрите съвети.

Здрав състезателен дух

Бащата на едно момче, което не желае да си мие зъбите дори веднъж на ден, измислил идеална схема. Той направил състезания, в които се присъждали различни титли: „За перфектно скърцане под пръста”, „За космически бляскав емайл” и дори „За най-креативна снимка на зъбите”.

Пясъкът вече се сипе

Друго момче още много мъничък разбрал как да хитрува. Наблюдавайки, как момчето се грижи за устната си хигиена, майка му купила… пясъчен часовник. Сега момчето, под зоркия поглед на майка си, упорито търка зъбите с четката, докато пясъка пада. По-рано тази процедура отнемала на детето само 6 секунди.

Векът на технологиите

Съвременните деца просто обожават игрите и всевъзможните приложения. Та, къде е проблема? Увлечете детето в процеса. Съществува специална игра, в която трябва да се чистят зъбите на анимационни герои за определено време, получавайки за това награда. На детето това ще му бъде интересно и най-вероятно ще пожелае да повтори процеса в реалния живот.

хигиена

Съвет от детски стоматолог

Приучавайте децата си да изплакват устата си през целия ден. Този навик ще му служи и сега, и в бъдеще. Изплакването на устата след хранене ще премахне остатъците от храната и ще предотврати развитието на бактерии.

Банално, но работи: не хранете децата си с карамелени бонбони. Те се залепват върху зъбите и задействат активното размножаване на микроорганизмите, които помагат за развитието на кариеси. Ако детето много иска сладко (което е нормално), дайте му малко шоколад или шоколадов бонбон. Това е малко по-добре от карамелените, които той ще сдъвче и ще навреди на емайла.

За да развие правилна захапка и да има равни зъби, давайте на детето да гризе твърди продукти: моркови, ябълки, орехи и други.

хранене

Относно храненето. Детето трябва да се храни пълноценно и правилно. Дори родителите да са изключили от своето меню някои продукти, то детето всекидневно трябва да получава месо и млечни продукти. А също така зеленчуци, плодове и задължително риба. Разбира се, ако няма алергии от гореспоменатите продукти.

Дайте на детето право на избор. Нямаме предвид „да мие или да не мие зъбите”, а самичко да избере любима паста и четка. Може да купите два вида или цвята четка за зъби и дори две различни пасти. Нека да избере, да опита. Задължително попитайте коя повече му харесва.

Около 8-годишна възраст детето може самостоятелно да си мие зъбите, но все пак контролирайте и го проверявайте по време на този процес.

Ако проявите малко фантазия и имате търпение и спокойствие, то вие ще предадете този необходим навик на вашето дете.

Успех, мили родители!

устна хигиена

Вход РЕФЕРАЛ ВХОДОТЛИНК